Τσουρέκι Πολίτικο

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
100 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά, 2 κρόκοι
½ κουταλάκι μαστίχα ή 2 κουτιά βανίλια
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκάλι
1 κουταλάκι μαχλέπι
ελάχιστο αλάτι
λίγο νερό αν χρειαστεί

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπωλ του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μία λακούβα, βάζουμε χλιαρό γάλα, 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Αρχίζουμε να δουλεύουμε το μίξερ και προσθέτουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ λιωμένο, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι. Ζυμώνουμε να γίνει μία ζύμη απαλή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ. Ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι που είναι πιο κουραστικό.

Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, χαράζουμε επάνω σταυρό με μαχαίρι για να φουσκώσει και την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα έως ότου εξαφανιστεί το χάραγμα. Μπορούμε να βάλουμε τη μπάλα και στο φούρνο, εννοείται ότι δεν τον ανάβουμε, που φουσκώνει ωραία τη ζύμη. Την ξεφουσκώνουμε με τις παλάμες και πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε κουλούρες ή πλεξίδες.

Αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και αφήνουμε στη λαμαρίνα να φουσκώσουν 30 με 40 λεπτά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στην 2η σκάλα του φούρνου, για 45 λεπτά να ροδίσουν καλά. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top