Γαλοπούλα με κόκκινο Mole

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

Για το mole:

1–2 αποξηραμένα chill­ies χωρίς τους σπόρους
2 κουταλιές σταφίδες
βραστό νερό (όπως απαιτείται)
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι σε τέταρτα
3 μεγάλα tomatil­los χωρίς το κέλυφος και πλυμένα
2 κουταλιές αμύγδαλα σε νιφάδες
1 κουταλιά κακάο χωρίς ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
80 ml ζωμό κότας

μία tor­tilla καλαμποκιού κομμένη σε κομμάτια 2.5 εκ.
1 κουταλιά ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
3–4 φιλέτα γαλοπούλας, περίπου 500 gr.
160 ml ζωμό κότας

Εκτέλεση

Mole – Πηχτή μεξικάνικη σάλτσα για το μαγείρεμα, από πιπεριές και αρωματισμένη με κύμινο, κόλιανδρο, κανέλλα και άλλα μυρωδικά.

Για την παρασκευή του mole:

Ζεσταίνουμε ένα σιδερένιο τηγάνι πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα τα chill­ies και τα ψήνουμε στεγνά, πατώντας τα με μία σπάτουλα και γυρνώντας τα μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Φορώντας latex γάντια, τα κόβουμε σε κομμάτια των 2.5 εκ περίπου και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπωλ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι τα chill­ies να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίζουμε τα chill­ies και τις σταφίδες και τα βάζουμε σε ένα blender.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψήνουμε γυρίζοντας συχνά με μία πιρούνα, για περίπου 4–5 λεπτά. Τα βάζουμε πάνω σε μία επιφάνεια κοπής. Βάζουμε το τηγάνι τα tomatil­los και τα ψήνουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι η επιφάνεια να μαυρίσει και να βγάλει φουσκάλες από όλες τις πλευρές, για περίπου 5 λεπτά. Τα βάζουμε και αυτά στην επιφάνεια κοπής. Χοντροκόβουμε όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετούμε στο blender. Αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει και σκουπίζουμε. Προσθέτουμε σε αυτό τα αμύγδαλα, το κακάο, 1 κουταλάκι αλάτι, 1/4 κουταλάκι πιπέρι, τα γαρύφαλλα και το ζωμό κότας στο blender. Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τα κομμάτια από την tor­tilla και ξαναχτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιόμορφο.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει λίγο από όλες τις πλευρές, περίπου 6 λεπτά συνολικά. Βάζουμε το mole και 160 ml ζωμό κότας. Όταν η γαλοπούλα μας βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Βγάζουμε τη γαλοπούλα σε μία επιφάνεια κοπής και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κόβουμε σε φέτες και τοποθετούμε πάνω σε μία θερμασμένη πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνουμε με το mole και σερβίρουμε αμέσως.
Σπανάκι στον ατμό για σερβίρισμα. 

Share