Φύλλα ρυζιού με γέμιση της αρεσκείας σας

Τα εύπλαστα ωμά φύλλα ρυζιού χρησιμοποιούνται στο Βιετνάμ και στην Κίνα. Τα βρίσκετε σε Ασιατικά σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Σερβίρονται κυρίως με dip­ping σως και συνδυασμό γέμισης από νουντλς, φρέσκα λαχανικά, αρωματικά βότανα και κομμάτια ψαριού ή γαρίδες ή κομμάτια γαλοπούλας /κοτόπουλου. Παρασκευάζετε τα γεμιστά φύλλα 4 ώρες πριν το γεύμα και τα ψύχετε στο ψυγείο καλυμμένα με καθαρή υγρή πετσέτα για να διατηρήσουν την υγρασία τους μέχρι να τα σερβίρετε.

Τα γεμιστά φύλλα ρυζιού μπορούν επίσης να τηγανιστούν σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς PTFE και PFOA με λίγο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και νερό. Τηγανίζετε 4 ρολά μαζί τη φορά για 9′. Τα γυρίζετε κάθε 3 λεπτά για να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για την γέμιση είναι το στήθος του κοτόπουλου, οι βρασμένες γαρίδες, το τοφού σε μικρούς κύβους, τα φύτρα φασολιών, ο ψημένος σολωμός, ο ψημένος τόνος, το κινέζικο λάχανο, το φρέσκο κρεμμύδι, οι κόκκινες και πράσινες γλυκές πιπεριές, τα μανιτάρια, τα μπιζέλια, τα κολοκυθάκια, τα νεροκάστανα, ο φρέσκος κόλιανδρος ( εξαιρετικά αποτοξινωτικός), ο βασιλικός, η πιπερόριζα ή τζίντζερ, το σκόρδο, οι ξηροί καρποί και σπόροι, κυρίως οι ψημένες αραχίδες και το ψημένο σησάμι που είναι λευκό και βιολογικό.

Ο τρόπος παρασκευής των ρολών του ρυζιού:

1) Σε ένα μεγάλο ρηχό σκεύος που περιέχει ζεστό νερό μουσκεύουμε το φύλλο ρυζιού για 20″. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε προσεκτικά πάνω σε ένα καθαρό και στεγνό πανί. Το φύλλο ρυζιού είναι κυκλικό και γι’ αυτό τοποθετούμε το μείγμα της γέμισης κοντά στην κάτω άκρη του φύλλου.

2) Διπλώνουμε προσεκτικά την κάτω άκρη του φύλλου και καλύπτουμε το μείγμα της αρεσκείας μας. Τότε διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε το ρολό προς τα πάνω για να σχηματίσουμε ένα κύλινδρο που μοιάζει με παχύ πούρο πιο μακρύ από τους ντολμάδες.

3) Τα βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες για να διατηρήσουν την υγρασία τους ή τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 4 μαζί, για 9 λεπτά. 

Share