Χούμους

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι
1–2 κουταλάκια αλάτι
3 κουταλιές ταχίνι
4 κουταλιές λάδι
4 κουταλιές χυμό λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
λίγη πάπρικα

Εκτέλεση

Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια μας (μισό πακέτο) στο νερό να μουλιάσουν μέχρι την άλλη μέρα, για να μαλακώσουν. Τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό (3–4 δάκτυλα πάνω από τα ρεβίθια). Μαζί βάζουμε τη δάφνη, τον άνηθο, το κρεμμύδι και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τότε προσθέτουμε 1–2 κουταλάκια αλάτι. Όταν μαλακώσουν καλά, τα σουρώνουμε και κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τα βάζουμε στο blender και προσθέτουμε 5 κουταλιές από το νερό τους, το ταχίνι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα δουλεύουμε στο blender μέχρι να γίνουν κρέμα. Βάζουμε το χούμους σε ένα μπωλ, πασπαλίζουμε με πάπρικα και πριν σερβίρουμε αφήνουμε στο ψυγείο.

Για να κάνουμε το χούμους στη μαροκινή εκδοχή του, εκτός από τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε 2/3 από ένα κεσέ γιαούρτι και 2 κουταλάκια κύμινο. Γίνεται πιο αραιό και πιο άσπρο. Αντί για πάπρικα, πασπαλίζουμε με κύμινο, αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε. 

Share