Μοσχαρίσιο στήθος σιγοψημμένο με μπαχαρικά, με πουρέ (original french recipe)
Υλικά
Για το κρέας:
4 κιλά μοσχαρίσιο στήθος (brisket)
2 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
10 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. μαύρο πιπέρι
4 κ.σ. πάπρικα
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
4 κ.σ. καυτερό πιπέρι chilli
2 κ.σ. σκόρδο γκρανουλέ
4 κ.σ. θυμάρι
4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Για τον πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες
2 κούπες γάλα (ζεστό)
220 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Του Culinary Chef Γιώργου Παπακώστα, ΕΛΕΝΗ, 12–3‑2015
Καταπληκτική συνταγή, ο νέος μας Chef μαγειρεύει τέλεια! Δεν έμεινε τίποτα στο πλατώ, υπέροχη συνταγή, τέλειος πουρές. Το αλάτι που δίνει στη συνταγή είναι σωστό, για κάθε κιλό κρέας 2,2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Πάμε για τη συνταγή!
Για το μοσχάρι:
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί και σε ένα μεγάλο σκεύος απλώνουμε μια στρώση του mix. Πάνω στα μπαχαρικά βάζουμε το μοσχάρι και από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο mix. Κάνουμε μασάζ στο κρέας να καλυφτεί όλη η επιφάνεια με τα μπαχαρικά και επαναλαμβάνουμε το ίδιο στην άλλη πλευρά. Σκεπάζουμε το σκέυος με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 4–12 ώρες. Βγάζουμε το μοσχάρι από το ψυγείο και το αφήνουμε για περίπου μια ώρα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα λιώνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και όταν κάψει σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές να κάνει κρούστα. Σε ένα σκεύος, καλύτερα σε γάστρα, που χωράει στο φούρνο μας βάζουμε ένα σχαράκι, ή ψιλοκομμένα λαχανικά ώστε να μην ακουμπάει το κρέας στον πάτο του σκεύους, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο μεσαίο συρτάρι του φούρνου. Ψήνουμε για 4 ώρες με το σκεύος σκεπασμένο και την τελευταία ώρα ξεσκέπαστο. Το αφήνουμε οπωσδήποτε 30 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά το κόβουμε…
Για τον πουρέ πατάτας:
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και βράστε σε μια κατσαρόλα ξεκινώντας με κρύο νερό έως ότου τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι ή για περίπου 25 λεπτά. Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα. Αδειάστε το νερό και επιστρέψτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά, για να στεγνώσουν οι πατάτες. Ιδανικά με ένα food mill ή ακόμα και με ένα σκληρό αυγοδάρτη, λιώστε τις πατάτες, προσθέστε το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και ενώ ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη προσθέστε και το ζεστό γάλα. Κλείστε το μάτι και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.