Γαλοπούλα συγκλονιστική με υπέροχη γέμιση, της Ράνιας Σούτου

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

1 γαλοπούλα

500 gr. κιμά μοσχαρίσιο 

150 gr. κουκουνάρι 

500 gr. κάστανα

ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για το σωτάρισμα του κιμά και για το ζωμό

500 gr. ARISTON, BOYTYΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ για την πάστα γαλοπούλας και τα σωταρίσματα φρούτων 

ζωμός κότας

νερό

2 αχλάδια

2 μήλα

συκωτάκια γαλοπούλας αν θέλουμε, ψιλοκομμένα 

1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή πόρτο 

1 ποτηράκι Cognac για τα φρούτα 

μέλι

ζάχαρη

300 gr. cranberries

1 λεμόνι

4 πορτοκάλια για το μαρινάρισμα και την πάστα γαλοπούλας

γλυκάνισο

κανέλλα

Εκτέλεση

Αυτή η συνταγή γαλοπούλας, ήταν ότι καλύτερο έχω φάει ποτέ. Βεβαίως τα Χριστούγεννα 2016 πέρασαν, αλλά η γαλοπούλα πάντα ενδείκνυται για τραπέζι και μην ξεχνάμε ότι δεν θέλει ζέσταμα, μπορεί να μαγειρευτεί και να ξεκουραστεί 3 ώρες πριν σερβιριστεί, κάτι που εξυπηρετεί όσους δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι. 

Πλένουμε τη γαλοπούλα και βγάζουμε τα συκωτάκια, τα οποία αν θέλουμε τα κρατάμε για τη γέμιση, αν όχι τα κάνουμε κάτι άλλο. Τρίβουμε το πουλερικό με λεμόνι κομμένο στην μέση. Από το λαιμό μέχρι το πίσω μέρος του πουλερικού, ευγενικά και με προσοχή, ανάμεσα στο ψαχνό και στο δέρμα, περνάμε μία πάστα από ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, μέλι και χυμό πορτοκάλι, που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Στο εσωτερικό της γαλοπούλας βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Τη γαλοπούλα καλό είναι να τη μαρινάρουμε με το συγκεκριμένο τρόπο 3 μέρες πριν μαγειρέψουμε το πουλερικό, βάζοντάς τη βέβαια στο ψυγείο τις ημέρες του μαριναρίσματος. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, βρέχουμε συχνά τη γαλοπούλα με πορτοκάλι και τον χυμό από την πάστα που έχει στάξει στο ταψί που έχουμε τοποθετήσει τη γαλοπούλα.

Την 3η μέρα ξεκινάμε τη γέμιση με τον παρακάτω τρόπο: Βάζουμε τον κιμά με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και κρεμμύδι ξερό και σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3–4 λεπτά. Ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί ή πόρτο.

Σε άλλο τηγάνι σωτάρουμε τα βρασμένα ήδη κάστανα με ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 2 κουταλιές μέλι και 1/2 ποτηράκι του κρασιού Cognac. Τα μισά σωταρισμένα κάστανα τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε τετράγωνα 2 μήλα και 2 αχλάδια και σε καθαρό τηγάνι, σωτάρουμε σε ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, βάζοντας 1 κουταλιά ζάχαρη και μισό ποτηράκι του κρασιού πόρτο ή κόκκινο κρασί. Ενώνουμε τα υλικά της γέμισης και μερικά ολόκληρα κάστανα τα κρατάμε για τη γαρνιτούρα .

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και την ράβουμε με σακοράφα και κλωστή, να κρατηθεί εντός του πουλερικού η γέμιση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με τη γαλοπούλα ξεσκέπαστη. Κάτω από το ταψί με τη γαλοπούλα έχουμε ετοιμάσει ζωμό κότας και τον έχουμε τοποθετήσει σε ταψί κάτω από το ταψί με τη γαλοπούλα, και κάθε 20 λεπτά την περιχύνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Αφού περάσουν τα πρώτα 45 λεπτά ψησίματος και έχουμε περιχύσει ήδη 2 φορές με ζωμό τη γαλοπούλα μας, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή σκεύος κατάλληλο και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, μη ξεχνώντας να περιχύνουμε τη γαλοπούλα με το ζωμό. Μετά τη δεύτερη ώρα ψησίματος, αναποδογυρίζουμε τη γαλοπούλα και ψήνουμε για άλλη μία ώρα με σκεπασμένη τη γαλοπούλα, μην ξεχνώντας το πολύ σημαντικό, να περιχύνουμε με ζωμό τη γαλοπούλα μας κάθε 20 λεπτά περίπου για να μη στεγνώσει. Σε 3 ώρες θα είναι έτοιμη και όχι ξερή. Το μυστικό είναι το περίχυμα με το ζωμό, το μαρινάρισμα των 3 ημερών και το ταψί με το ζωμό μέσα στο φούρνο μας, από κάτω από το ταψί με την γαλοπούλα.

Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε σκεπασμένη αλλά όχι ερμητικά κλειστή. Αφήνουμε μία χαραμάδα στο αλουμινόφυλλο που την έχουμε σκεπάσει, για να σερβίρουμε χωρίς να ζεστάνουμε και να είναι ακόμα ζεστή. Κόβουμε με ηλεκτρικό μαχαίρι και δένουμε το ζουμί που βρίσκεται στο ταψί με 1 με 1/2 κουταλιά αλεύρι. Τοποθετούμε τη σάλτσα μας σε σαλτσιέρα και σερβίρουμε.

Από την προηγούμενη, μπορούμε να ετοιμάσουμε και sauce cran­ber­ry, που γίνεται εύκολα σε τηγάνι από την προηγούμενη μέρα, απλά προσθέτοντας τα cran­ber­ries με ίση ποσότητα ζάχαρης, λίγο γλυκάνισο, λίγο λεμόνι  και ελάχιστη κανέλλα. Μόλις σκάσουν τα cran­ber­ries η σάλτσα είναι έτοιμη, θα πάρει λίγα λεπτά. Την φυλάτε στο ψυγείο για να την σερβίρετε την επόμενη ελαφρώς ζεσταμένη, τοποθετώντας την σε έταιρη σαλτσιέρα .  

Ράνια, σε ευχαριστούμε πολύ, που εκτός από υπέροχο πλάσμα, ειλικρινές, δυνατό και ακούραστο, είσαι καταπληκτική μαγείρισσα και εξαιρετική φίλη! Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας έδειξες Live την εκτέλεση… Να είσαι πάντα καλά και περιμένουμε και άλλες συνταγές σου όταν ευκαιρήσεις! 

Share