Μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βότανα, λεμόνι και τραγανές, “πατημένες” πατατούλες

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

1 κιλό μπουτάκια κοτόπουλου

2 κουταλιές της σούπας ARISTON, 100% ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 10% COCONUT OIL

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

1–2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1–2 σκελίδες σκόρδου

1/4  φλυτζανιού νερό

2 λεμόνια

1,5 κιλό πατατούλες μικρές για φούρνο

ημίχοντρο θαλασσινό αλάτι ή ανθό αλατιού

πιπέρι μαύρο, τριμμένο

Εκτέλεση

H συνταγή της Chef μας Καρολίνας Δωρίτη, παρουσιάστηκε το Σάββατο 18/6/2017 στην εκπομπή ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ 

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα τους για περίπου 15–20 λεπτά (δε θέλουμε να έχουν βράσει τελείως, θέλουμε όμως να έχουν αρχίσει να μαλακώνουν). Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά. Στο μεταξύ πλένουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα αλατίζουμε.

Σε ένα ταψί ή Pyrex βάζουμε μια πλoύσια κ.σ. ARISTON, 100% ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 10% COCONUT OIL. Τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Κόβουμε τα λεμόνια μας στα τέσσερα, τα στίβουμε πάνω από τα μπουτάκια και αφήνουμε και τις λεμονόκουπες μέσα στο ταψί για να δώσουμε ωραίο άρωμα στο κοτόπουλο. Πατάμε με το μαχαίρι τις σκελίδες του σκόρδου, αφαιρούμε τη φλούδα και τις ρίχνουμε (έτσι ολόκληρες και ελαφριά σπασμένες) μέσα στο ταψί. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και λίγο επιπλέον αλάτι προαιρετικά και προσθέτουμε τα μυρωδικά βότανα. Προσθέτουμε και το νερό στο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε τα μπουτάκια για περίπου 25–30 λεπτά, μέχρι να προσθέσουμε και τις πατατούλες. 

Επιστρέφουμε στις πατάτες και με ένα μεγάλο πλατύ μαχαίρι (ή απλά με το χέρι μας αν έχουν κρυώσει καλά) τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά στο ταψί με το κοτόπουλο τις πατάτες, προσθέτουμε 1 κ.σ. ARISTON, 100% ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 10% COCONUT OIL και προσθέτουμε αλατοπίπερο. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο όλα μαζί για άλλα 20–30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ωραία τα μπουτάκια και να γίνουν τραγανές οι πατάτες. Σερβίρουμε ζεστό και, εάν θέλουμε, γαρνίρουμε με επιπλέον φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο) 

Share