Τούρτα παγωτό Black Velvet του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου
Υλικά
Για το παγωτό βανίλιας:
250 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
3 κρόκοι αυγού
150 gr. ζάχαρη
3 βανίλιες
3 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Για το παγωτό σοκολάτα:
250 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
3 κρόκοι αυγού
100 gr. ζάχαρη
1 βανίλια
100 gr. κακάο
100 gr. καβουρδισμένα αμύγδαλα
3 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
130 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
130 gr. ζάχαρη
3 αυγά
130 gr. αλεύρι
20 gr. κακάο
20 gr. Baking Powder
1 βανίλια
Για το γλάσσο σοκολάτας:
300 gr. σοκολάτα
300 gr. κρέμα γάλακτος
50 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Για το σιρόπι:
150 gr. ζάχαρη
150 ml νερό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι λίγο να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις βανίλιες και τα ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε το παγωτό σε ένα παγωμένο μπωλ. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσει να σφίγγει το ανακατεύουμε ανα διαστήματα με ένα σύρμα χειρός για να μην κρυσταλλοποιηθεί.
Εκτέλεση παγωτό σοκολάτα:
Ίδια εκτέλεση με το παγωτό βανίλιας προσθέτοντας στο τέλος τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Εκτέλεση παντεσπάνι:
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το Baking Powder (κοσκινισμένα μαζί) και συνεχίζουμε το χτύπημα στην αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το αδειάζουμε σε μια φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25–30 λεπτά.
Εκτέλεση γλάσσο:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να βράσει. Κατεβάζουμε προσθέτουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη και το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικα και να ομογενοποιηθεί.
Εκτέλεση σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά μέχρι να βράσουν για 1 λεπτό.
Φορμάρισμα:
Σε ένα ταψάκι απλώνουμε μέχρι τη μέση το παγωτό βανίλια. Το βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη να παγώσει και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω το παγωτό σοκολάτας. Μόλις παγώσει καλά τοποθετούμε μια φέτα από το παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε καλά. Βυθίζουμε το ταψάκι για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Απλώνουμε το γλάσσο σοκολάτας και σερβίρουμε.