Kράμπλ με μήλα και κρασί, της Γεωργίας Κατσούρη

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

Υλικά για τα μήλα:    

1.500 gr. κόκκινα  μήλα (περίπου 8 μήλα)

300 ml κόκκινο ξηρό κρασί

50 gr. ζάχαρη 

1 ή 2 ξυλάκια κανέλας 

Υλικά για το κράμπλ:    

160 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

130 gr. ΑRISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ                                        

130 gr. ζάχαρη 

λίγη βανίλια 

Για το στόλισμα:        

λίγη ζάχαρη άχνη 

λίγη τριμμένη κανέλα 

Εκτέλεση

H υπέροχη αυτή συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ στις 26/3/2017 από τον αγαπημένο Pas­try Chef μας Χρήστο Βέργαδο. 

Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε οχτώ φέτες. Τα βάζω σε ένα βαθύ μεγάλο αντικολλητικό  τηγάνι (με καπάκι) με 300 ml κρασί, 50 gr. ζάχαρη και ένα ξυλάκι κανέλας. Κλείνω το καπάκι και μαγειρεύω σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Συνεχίζω με κλειστό καπάκι και μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Τέλος ανοίγω το καπάκι για να εξατμιστούν τα υγρά (το πολύ 10 λεπτά). Τα μήλα πρέπει να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα. Στρώνω τα μήλα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ. και αφήνω να κρυώσουν. Ανάβω το φούρνο στους 180°C  και ξεκινάω να κάνω το κράμπλ.

Βάζω όλα τα υλικά για το κράμπλ σε ένα μπωλ και τα ενσωματώνω σε μια ζύμη τριφτή. Δε θέλει πολλή ώρα γιατί θα αρχίσει να λιώνει το βούτυρο. Τρίβω με τα δάχτυλα το κράμπλ πάνω στα μήλα–εφόσον αυτά έχουν κρυώσει. Τις περισσότερες φορές  προτιμώ μα κάνω το κράμπλ πριν τα μήλα, να μαζεύω τη ζύμη σε μια σακουλίτσα σε μπάλα, να τη βάζω στο ψυγείο να σφίξει για να μπορώ να την τρίψω στον χοντρό τρίφτη. Αλείφω την ταρτιέρα με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, για να μην κολλήσει το γλυκό. Τέλος βάζω στον φούρνο στους 180°C και ψήνω για 40 λεπτά έως  να  πάρει χρώμα το κράμπλ και να γίνει τραγανό. Πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Σερβίρω ζεστό. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top