Το κριθάρι (barley)

Σιτηρό πλούσιο σε βιταμίνες Β3, Β6 και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο, θείο και φωσφορικά οξέα. Περιέχει επίσης ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Ο φλοιός του είναι δύσπεπτος και το αποφλοιωμένο (pearl/ pearled) είναι χαμηλός σε λιπαρά, εύπεπτος σύνθετος υδατάνθρακας χρήσιμος στο δέσιμο μιας σούπας ενώ ταιριάζει με σαλάτες  και με το φαγητό της κατσαρόλας.

Το κριθάρι περιέχει πολύ λίγη γλουτένη. Το αναποφλείωτο (pot) κριθάρι περιέχει περισσότερες διαλυτές ίνες από άλλα σιτηρά και μαγειρεύεται όπως το ρύζι. Η γεύση του αναποφλοίωτου κριθαριού μοιάζει με εκείνη του καστανού ρυζιού.

Οι σούπες που περιέχουν κριθάρι βοηθούν τους άρρωστους, αυτούς που βρίσκονται σε ανάρρωση και τους καρδιοπαθείς. Το κριθάρι διεγείρει το ήπαρ και το λεμφικό σύστημα και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην αποτοξίνωση. Φτιάξτε σούπες και βραστά λαχανικά με κριθάρι.

Το κριθάρι περιέχει τοκοτριενόλη που συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής της χοληστερόλης στο ήπαρ. Η βήτα- γλυκάνη του κριθαριού μαζί με τις υπόλοιπες διαλυτές ίνες δεν αφήνουν την χοληστερόλη και τα διαιτητικά λίπη να απορροφηθούν στο έντερο (Balch, 1998).

Το αλέυρι του κριθαριού (meal) χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και για το δέσιμο στις σούπες ενώ προστίθεται και στα βραστά.

Οι νιφάδες του κριθαριού (flakes) είναι συνήθως από αναποφλοίωτο κριθάρι και το κουάκερ απο κριθάρι είναι εξίσου γευστικό και ωφέλιμο όπως αυτό της βρώμης.

Το επεξεργασμένο κριθάρι (pearl) έχει λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα π.χ. λιγότερη βιταμίνη Β1 κατά 60% (Grif­fin, 2005). 

Share