Σταφύλια

02/09/2008 

Πλούσια σε βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, κάλιο,μαγγάνιο,ασβέστιο,χαλκο, μαγνήσιο, σίδηρο και ρεσβερατρόλη. Τα βιοφλανοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η ρεσβερατρόλη ανήκει στις φυτοαλεξίνες τις οποίες παράγουν τα ίδια τα φυτά για την αυτοάμυνά τους. Δρα αντιοξειδωτικά και μειώνει την αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες μας (Mur­ray et al., 2006).
Τα σταφύλια είναι διουρητικά, υπακτικά, τονώνουν το μυϊκό και νευρικό σύστημα(Alexandrakis, 2006) ενώ τα λιπαρά οξέα στα κουκούτσια τους συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιοαγγειακών παθήσεων (Alexan­drakis, 2006).
Αποτελούν εξαιρετικό σνακ πριν την γυμναστική, ελαφρύ και εύπεπτο. Καθαρίζουν το αίμα, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Οι σταφυλοθεραπείες τριών ημερών με λίγα σταφύλια κάθε δυο ώρες (συνολικά 7 γεύματα) αποτοξινώνουν, όμως τα σταφύλια πρέπει να είναι πολύ φρέσκα και τα κουκούτσια τους και η φλούδα τους να μασώνται σχολαστικά. Τα σταφύλια πάντα πλένονται σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά και μετά ξεπλένονται γιατί τα ζιζανιοκτόνα είναι ανθεκτικά στο νερό της βροχής (Sing­ha, 1977).
Ποτέ δεν ξεπερνούμε τα τρία κιλά την ημέρα, ενώ είναι καλό να αρχίσουμε με 500 gr. την πρώτη, να συνεχίσουμε με 1 kg τη δεύτερη και αν προσθέσουμε τρίτη ημέρα να φάμε 1,5 kgr. Μετά, για τρεις μέρες τρώμε, ελαφρά ωμά φαγητά το πρωί και το μεσημέρι, ενώ ελαφρά μαγειρεμένα φαγητά το βράδυ. (Sing­ha, 1977).
Τα σταφύλια βοηθούν το δέρμα, το κολλαγόνο των ιστών, το κυκλοφορικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Περιέχουν ταννίνη, ενώ τα άγουρα περιέχουν πολύ μηλικό οξύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι βοηθούν στους ρευματισμούς, στο συκώτι, στις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως, στους κιρσούς, στην υπέρταση και στον έλεγχο της μεγάλης απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση(Sullivan et al., 1997).
Το τρυγικό οξύ των σταφυλιών διεγείρει τα έντερα. Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο τα καθιστά αντιαναιμικά. Τα άσπρα σταφύλια τρώγονται το πρωί και τα σκούρα το βράδυ. Η διουρητική τους αξία τα καθιστά πολύτιμα για τους νεφρούς. ( Sing­ha, 1997). 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top