Μουσακάς τρεμουλιαστός

Υλικά

Για τον κιμά:

800 gr. κιμά
800 gr. ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο και ένα ξύλο κανέλλα
1/3 φλυτζανιού Cognac
αλάτι, πιπέρι
μια πρέζα ζάχαρη
ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για το σωτάρισμα του κιμά

Για το μουσακά:

2 kg μελιτζάνες
ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ για το ψήσιμο τους

Για τη μπεσαμέλ:

5 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1,2 με  1,5 lt γάλα
1 κρεμμύδι μέτριο
2 γαρύφαλλα
3 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά (καλά χτυπημένα)
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

της Αγγελικής Μάνου

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριες φέτες και τις αφήνουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα για να ξαρμυρίσουν.
Τσιγαρίζουμε τα  2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο  με το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, και όταν ροδίσουν ρίχνουμε τον κιμά και το ψήνουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του. Σβήνουμε τον κιμά μας ρίχνοντας  1/4 φλυτζανιού Cognac και προσθέτουμε ένα φύλλο δάφνης και ένα ξύλο κανέλλας. Προσθέτουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες και  αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 40 λεπτά, αφού έχουμε ρίξει αλάτι και πιπέρι και μία πρέζα ζάχαρη.
Έχοντας περάσει μια ώρα για τις μελιτζάνες, τις βγάζουμε από το νερό τις σκουπίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε, ή τις ψήνουμε στο φούρνο αλείφοντάς τες με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το βουτυρώνουμε με λιωμένο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ καλά σε όλες τις επιφάνειες του και ρίχνουμε γαλέτα σε όλη την επιφάνεια. Στρώνουμε τις μελιτζάνες προσεκτικά στο ταψί. Πάνω από τις μελιτζάνες ρίχνουμε τον κιμά μας που είναι έτοιμος. Το τελευταίο στάδιο του φαγητού είναι η μπεσαμέλ η οποία μπαίνει πάνω από τον κιμά.

Μπεσαμέλ:

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με σύρμα χεριού μέχρι να μυρίσει χαλβάς και αποσύρουμε το πηχτό μείγμα από τη φωτιά. Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει ελαφρά το γάλα, στο οποίο έχουμε βάλει να σιγοβράζει ένα μέτριο κρεμμύδι με 2 γαρύφαλλα καρφωμένα στο σώμα του.
Προσθέτουμε σιγά –σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς εκτός φωτιάς . Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μας, δηλαδή μέχρι να δούμε τρύπες στην κρέμα. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο τυρί και όταν κρυώσει λίγο η κρέμα μας ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας συνεχώς. Ψήνουμε στους 190–200 βαθμους Κελσίου για  40–50 λεπτά . 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top