Bασιλόπιττα Τσουρέκι του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
200 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ λιωμένο
200 ml χλιαρό γάλα
200 gr. ζάχαρη
3 αυγά
75 gr. νωπή μαγιά
1 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο
ξύσμα απο 3 μανταρίνια
4–5 δαμάσκηνα αποξηραμένα κομμένα σε κύβους
4–5 βερύκοκα αποξηραμένα κομμένα σε κύβους
50 gr. ξανθές σταφίδες
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το προζύμι. Σε ένα μικρό μπωλ ρίχνουμε περίπου το μισό από το χλιαρό γάλα της συνταγής και διαλύουμε μέσα σε αυτό την μαγιά. Προσθέτουμε ένα μικρό μέρος (περίπου 4 κουταλιές) από το αλεύρι και μια κουταλιά από τη ζάχαρη της συνταγής μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το ξύσμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με ένα σύρμα χειρός. Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα στον κάδο του mixer και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει ελαστικό ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.
Λίγο πριν σταματήσουμε το ζύμωμα προσθέτουμε τα φρούτα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα. Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν το πλάθουμε με τα χέρια μας δίνοντας του στρογγυλό σχήμα και το βάζουμε σε ένα ταψί ή σε ένα τσέρκι αλειμμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. Τέλος αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με λίγο αυγό χτυπημένο με γάλα, για να πάρει χρώμα. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 35–40 λεπτά.