Πασχαλινό Τσουρέκι του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

Για το προζύμι:

250 ml νερό

250 ml γάλα

500 gr. αλεύρι σκληρό

100 gr. νωπή μαγιά 

Για τη ζύμη:

1100–1200 gr. αλεύρι σκληρό

500 gr. ζάχαρη

250 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ αφρατεμένο

6 αυγά

5 gr. αλάτι

10 gr. μαχλέπι τριμμένο

5 gr. κακουλέ τριμμένο

5 gr. μαστίχα τριμμένη

Εκτέλεση

Πασχαλινό Τσουρέκι, του Pas­try Chef Χρήστου Βέργαδου. Δυστυχώς η Ελένη Μενεγάκη ήταν ασθενής στις 26/3/2015, που είχαμε προγραμματίσει να δείξουμε τη συγκεκριμένη υπέροχη συνταγή, καθώς ήταν λίγο πριν γεννήσει το τέταρτο υπέροχο αγγελούδι της. Ωστόσο λόγω των ημερών, που όλοι μας θέλουμε να φτιάξουμε τσουρέκια, αναρτώ τη συνταγή, και του χρόνου με το καλό θα την κάνουμε και στον αέρα, πάντα στην εκπομπή ΕΛΕΝΗ, της Ελένης Μενεγάκη. 
Ετοιμάζουμε το προζύμι με τον ακόλουθο τρόπο: 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το γάλα μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά προσθέτοντας και ένα μικρό μέρος από τη ζάχαρη της συνταγής (περίπου 50 γρ.). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Αδειάζουμε το προζύμι στο κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται. Κατόπιν προσθέτουμε το ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ αφρατεμένο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ζυμάρι λείο και ομογενοποιημένο που δε θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι). Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να φύγει ο αέρας, κόβουμε σε μερίδες 250–500 gr. και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. 

Το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τέλος το αλείφουμε με ένα μείγμα γάλακτος και κρόκου (50 gr. γάλα και 1 κρόκος), πασπαλίζουμε προαιρετικά με αμύγδαλο ψιλοκομμένο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για το πρώτα 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 140 βαθμούς για ακόμη περίπου 30 λεπτά.

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top