Σπιτικό παγωτό Βανίλια με Εκμέκ

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

Για το προζύμι:

150 gr. αλεύρι σκληρό 

100 ml χλιαρό νερό 

50 gr. φρέσκια μαγιά 

Για τη ζύμη:

200 ml γάλα 

200 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το λιώνουμε 

5 αυγά 

250 gr. ζάχαρη 

1 πρέζα αλάτι 

1/2 κουταλάκι μαχλέπι 

1300 gr. αλεύρι σκληρό 

Υλικά για το σιρόπι:

500 ml νερό

600 gr. ζάχαρη 

50 gr. γλυκόζη 

Για το σερβίρισμα:

κανέλλα 

αμύγδαλο χοντροκομμένο και καβουρδισμένο 

Υλικά για το παγωτό:

500 ml γάλα 

500 ml κρέμα γάλακτος 

6 κρόκοι αυγού

200 gr. ζάχαρη 

3 βανίλιες 

3 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Εκτέλεση

Σπιτικό παγωτό βανίλια με Εκμέκ-orig­i­nal recipe του Pas­try Chef Xρήστου Βέργαδου 

Eτοιμάζουμε το προζύμι: Σε ένα μπωλ βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, το βάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας ένα μικρό μέρος από το αλεύρι. Ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι που δεν θα κολλάει-αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να απλωθεί σε όλο το μήκος του ταψιού. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι λίγο να φουσκώσει. Κατόπιν το ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Αφού κρυώσει το κόβουμε στη μέση έτσι ώστε να μας δώσει 2 φέτες. Ψήνουμε την κάθε φέτα για ακόμη 10 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να φρυγανιστεί και να πάρει λίγο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Εκτέλεση σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για περίπου 1 λεπτό.

Αδειάζουμε το σιρόπι στο ταψί με την φρυγανισμένη φέτα του εκμέκ, το σκεπάζουμε με αλουμινόφυλλο και το ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφού κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του κανέλλα, απλώνουμε από πάνω το παγωτό και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά.

Εκτέλεση σπιτικό παγωτό βανίλια: Εδώ είναι το αγαπημένο μου παγωτό, απίστευτο, με λίγες θερμίδες, χωρίς συντηρητικά, εύκολα και γρήγορα-φτιάξτε μία λεκάνη να βρίσκεται στο ψυγείο!

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά-σιγά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε μία κατσαρόλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις βανίλιες και το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και αδειάζουμε το παγωτό σε ένα παγωμένο μεγάλο μπωλ. Το βάζουμε στην κατάψυξη. Μόλις αρχίσει να σφίγγει, το ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για να μην κρυσταλοποιηθεί. Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη-όσες πιο πολλές φορές κάνουμε το τελευταίο, τόσο πιο βελούδινο βγαίνει το παγωτό μας. Αυτό το κάνουμε, γιατί δεν βάζουμε κανένα συντηρητικό. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top