Γαλακτομπούρεκο του Pastry Chef Χρήστου Βέργαδου
Υλικά
Για την κρέμα:
1.5 lt φρέσκο γάλα
400 gr. ζάχαρη
70 gr. σιμιγδάλι χοντρό
70 gr. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
2 βανίλιες
10 φύλλα κρούστας
1 κ.σ. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Για τα φύλλα:
200 gr. ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ λιωμένο
Για το σιρόπι:
500 gr. ζάχαρη
250 ml νερό
50 gr. γλυκόζη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τα αυγά, ανακατεύοντας τα καλά με σύρμα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχουν διαλυθεί τα αυγά. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας για να μην πιάσει και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε τα σιμιγδάλια. Ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει το γάλα. Κατεβάζουμε, προσθέτουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ανακατεύουμε και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά για να σφίξει η κρέμα.
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την γλυκόζη, ανακατεύοντας ανά διαστήματα αφήνοντάς το να βράσει για περίπου 1 λεπτό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί ή πυρέξ μεγάλο μέγεθος αλειμμένο με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ 5% ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ λιωμένα, τοποθετούμε στα μισά του ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση. Ακόμα ένα, επίσης, διπλωμένο στη μέση, στο άλλο μισό του ταψιού. Συνεχίζουμε στρώνοντας ακόμη 2–3 ολόκληρα φύλλα σταυρωτά και αλείφοντας τα με ARISTON, ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Ρίχνουμε την κρέμα και κλείνουμε τα φύλλα που κρέμονται απο έξω. Βάζουμε 5 φύλλα από πάνω και κόβουμε αυτά που περισσεύουν.
Αλείφουμε με ARISTON, BOYTYΡΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ την επιφάνεια, κόβουμε επιφανειακά για να ψηθεί μέσα και ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Σιροπιάζουμε ζεστό το γαλακτομπούρεκο.