Ψάρι Ψημένο σε Αλάτι
Υλικά
4 ψάρια των 500 gr. περίπου το καθένα
2 ματσάκια μαϊντανό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κιλά χοντρό αλάτι
3–4 ασπράδια αυγών
χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια τραβώντας προσεκτικά τα βράγχια, ώστε να βγουν μαζί με τα εντόσθια, ενώ δεν πειράζουμε καθόλου τα λέπια. Τα πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε με το πιπέρι και βάζουμε στα βράγχια ή όπου αλλού έχουμε τρυπήσει για να μην ποτίσει το ψάρι με πολύ αλάτι.
Βάζουμε σε βαθύ μπωλ το αλάτι. Χτυπάμε τα ασπράδια με πηρούνι και τα ρίχνουμε αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα τη μισή ποσότητα του αλατιού. Από πάνω τοποθετούμε τα ψάρια. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλάτι πάνω από τα ψάρια και φροντίζουμε να σκεπαστούν καλά τα ψάρια. Βρέχουμε που και που τα χέρια μας με νερό.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε τα ψάρια στους 200 βαθμούς για 20–25 λεπτά. Σερβίρουμε τα ψάρια μαζί με την κρούστα τους σε πιατέλα. Σπάμε με σφυράκι την κρούστα και όπως την αφαιρούμε βγαίνουν μαζί και τα λέπια των ψαριών.