Παστίτσιο Georgette
Υλικά
750 gr. κιμά
7 μέτριες τομάτες
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό
3 αυγά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
4 κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
8 κουταλιές αλεύρι
1,5 λίτρο γάλα (φρέσκο)
1 πιάτο βαθύ τριμένη γραβιέρα ή reggato
Εκτέλεση
Παίρνουμε μία κατσαρόλα, βάζουμε λίγο γάλα στο πάτο, τοποθετούμε τον κιμά και ανάβουμε τη φωτιά. Προσέχουμε μέχρι να πιεί όλο το ζουμάκι, βάζουμε 2 κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και ανακατεύουμε. Βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε κόψει σε κύβους και σωτάρουμε. Σβήνουμε με κρασί. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και ρίχνουμε τις τομάτες, αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει, ψιλοκόψει και αφαιρέσει τα σπόρια. Σε σιγανή φωτιά, προσέχουμε και ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες στην πιο χαμηλή θερμοκρασία της κουζίνας.
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente (να κρατάνε). Τα στραγγίζουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ξεχωρίζουμε τα 3 αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα 3 ασπράδια και περιχύνουμε τα μακαρόνια. Κρατάμε τους κρόκους στην άκρη. Έχουμε γεμίσει ένα βαθύ πιάτο με reggato και γραβιέρα, τριμμένα.
Μπεσαμέλ:
Βάζουμε στην κατσαρόλα 4 κουταλιές ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, το καίμε να λιώσει και βάζουμε 8 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να μυρίσει χαλβάς και να γίνει μία συμπαγής μάζα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε χλιαρό το γάλα, περίπου 1,5 λίτρο, σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού πάρει όλο το γάλα το βάζουμε στη φωτιά να δέσει η μπεσαμέλ μας, δηλαδή μέχρι να δούμε τρύπες στην κρέμα. Το βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε τους 3 κρόκους, μια χούφτα τυρί και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί βάζουμε αλάτι.
Στρώσεις:
Σε pyrex αλείφουμε τον πάτο με λιωμένο ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, τοποθετούμε τα μισά μακαρόνια και το μισό τυρί. Στη συνέχεια τοποθετούμε όλο τον κιμά, τον οποίο στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί μας και ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και το τυρί. Στο τέλος περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ. Ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Η δόση είναι για ένα μεγάλο ταψί, περίπου για 8 άτομα.