Kατσικάκι λεμονάτο στη γάστρα, με πατάτες baby φούρνου, του Chef Γιώργου Τσούλη

Υλικά

1,5 κιλό κατσικάκι σπάλα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια 

1/2 κ.σ.  ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

½ μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

3 κ.σ. σκόρδο καθαρισμένο και σπασμένο

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια

3 κλωναράκια δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

½ μάτσο θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

500–600 ml νερό

αλάτι και πιπέρι

Υλικά για τις πατάτες:

1/2 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους

125 gr. ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

7–8 φύλλα φασκόμηλο 

2 κλωνάρια δεντρολίβανο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Η συνταγή αυτή του Γιώργου Τσούλη παρουσιάστηκε στις 6/4/2017 στην εκπομπή ΕΛΕΝΗ ‚της Ελένης Μενεγάκη.

 Εκτέλεση για το κατσικάκι:

Καίμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και προσθέτουμε το κατσικάκι σε δόσεις. Δίνουμε καλό χρώμα σε όλες τις πλευρές του, κάθε δόση που είναι έτοιμη την βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τη βάζουμε  στη γάστρα για να βάλουμε την επόμενη δόση στην κατσαρόλα.

Μόλις ετοιμαστεί το κρέας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αδειάζουμε στη γάστρα, προσθέτουμε σε αυτήν τη μουστάρδα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το δενδρολίβανο, το θυμάρι και ανακατεύουμε με τα χέρια απαλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε τη γάστρα στο ψυγείο σκεπασμένη για 1 ώρα να βγάλουν όλα τα αρώματα τα υλικά που ρίξαμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 2–2,5 ώρες.  

Εκτέλεση για τις πατάτες: 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι. Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20′ μέχρι να αρχίσουν να κάνουν ρωγμές. Μόλις ετοιμαστούν τις σουρώνουμε. Παίρνουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί του φούρνου, και αδειάζουμε μέσα τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, αλάτι, πιπέρι, απλώνουμε τα φύλλα φασκόμηλου από πάνω και τέλος το δενδρολίβανο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20′-25′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι πατάτες. Καλό θα ήταν να ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις πατάτες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Μόλις ψηθούν τις σερβίρουμε με το κατσικάκι. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top