Γιουβαρλάκια με Tόνο

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

250 gr. τόνος Κονσέρβα Τράτα

1 κρεμμύδι τριμμένο

3–4 σκελίδες σκόρδο

μαϊντανός ψιλοκομμένος

2 φλυτζανάκια του καφέ φρυγανιά τριμμένη

ασπράδια 2 αυγών χτυπημένα Μαρέγκα

λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Για τη σάλτσα:

1/2 κιλό γάλα

1 κουταλιά ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

1 κουταλιά κοφτή αλεύρι

2 κρόκους αυγών

μία πρέζα αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι μέτριο

Εκτέλεση

Μοναστηριακή συνταγή, της Μονής Παναγίας Δαμάστας

Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μακρόστενο σχήμα, ζυμώνοντας καλά τον τόνο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι και τη μαρέγκα των αυγών. (Μαρέγκα γίνεται με χτύπημα μόνο των ασπραδιών από τα αυγά με σύρμα ή στο mix­er με ιδιαίτερη προσοχή να μην κόψει ). Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ελαφρά με ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε και με προσοχή με μία σπάτουλα τα τοποθετούμε σε Pyrex.

Εν τω μεταξύ, έχουμε ήδη ετοιμάσει τη σάλτσα με τον παρακάτω τρόπο: Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε  σε κατσαρολάκι το ARISTON, ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ME 5% BOYTYΡΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ και ελάχιστα ροδίζουμε σε αυτό το αλεύρι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει. (Αν σβολιάσει το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι, λειώνοντας τους σβώλους με κουτάλι και το πρόβλημα διορθώνεται ).Ρίχνουμε λίγο αλάτι και όταν δέσει προσθέτουμε το λεμόνι. Προσοχή, όσο φτιάχνουμε τη σάλτσα είμαστε από πάνω και επιβλέπουμε. Η σάλτσα μας πρέπει να είναι αραιή, γιατί μόλις κρυώσει πήζει περισσότερο. Σβήνουμε τη φωτιά και σε μεγάλο μπωλ-με σύρμα-χτυπάμε τους 2 κρόκους αυγών και κατόπιν με κουτάλα σούπας προσθέτουμε σιγά-σιγά τη σάλτσα στο μπωλ με τους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά τη σάλτσα μας και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια. Σερβίρουμε αμέσως. 

Share