Bircher Muesli (Μιούζλι του Dr. Bircher-Benner)

Υλικά

2/3 του φλυτζανιού του τσαγιού νιφάδες βιολογικής βρώμης που μουλιάζουν σε φιλτραρισμένο ή μεταλλικό νερό όλο το βράδυ (οι νιφάδες της βρώμης δεν είναι επεξεργασμένες ή στιγμιαίας παρασκευής)

1 λεμόνι, ο χυμός του

4 μήλα ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά

6 κουταλιές της σούπας φρεσκοαλεσμένα αμύγδαλα και φουντούκια

2/3 του φλυτζανιού του τσαγιού βιολογικό γιαούρτι κατσικίσιο/ πρόβειο/ αγελαδινό

3 κουταλιές της σούπας μέλι σκούρο καστανιάς ή ελάτου (προαιρετικό)

φρέσκα εποχιακά φρούτα ή μούρα: μπανάνα, βερίκοκο, μάνγκο κοκ. ή φράουλες, μπλε μύρτιλλο, φραμπουάζ κοκ.

Εκτέλεση

Kur­ma Dasa, 2002   

Το μιούζλι του Ελβετού γιατρού Bircher-Ben­ner, ο οποίος στις αρχές του εικοστού αιώνα στήριξε την διατροφική αξία των δημητριακών, των ξηρών καρπών των φρούτων και των λαχανικών. Όταν σχεδίασε το μιούζλι του ο Dr. Ben­ner είχε υπ’ όψη του την υπερκατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης των εύπορων ασθενών του.

Εκτέλεση (4 μερίδες):  
 
Βάζουμε τη μουσκεμένη βρώμη και το νερό στο οποίο έχει μουσκέψει σε ένα μεγάλο μπωλ με τον  χυμό του λεμονιού. Χωρίς να καθαρίσουμε τα βιολογικά μήλα τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε με τη βρώμη και το λεμόνι που θα εμποδίσει τα μήλα να σκουρύνουν.   

Προσθέτουμε τους φρεσκοαλεσμένους ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι και, αν θέλουμε, το σκούρο μέλι. Ανακατεύουμε με προσοχή στο μείγμα και τα κομμένα φρέσκα φρούτα ή διακοσμούμε τα 4 μπωλ με τα κομμάτια των μούρων.   

Το μιούζλι όταν περισσέψει διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του. Όμως θα σκουρύνει λίγο. 

Share