Ήπαρ

Εκτύπωση Συνταγής

28/ 04/ 2010  

Το ήπαρ καθαρίζει και επεξεργάζεται το αίμα ενώ κατευθύνει τις σωστές ποσότητες αίματος και ενέργειας στα κύτταρά μας. Συντηρεί το ανοσοποιητικό, είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή αίματος και ενέργειας (Qi) και την διατήρηση της ευκαμψίας τους σώματος. Η υγεία των τενόντων και των συνδέσμων εξαρτάται και από την ισορροπημένη λειτουργία του ήπατος που πρέπει να στείλει αρκετό αίμα για να διατηρήσει τους τένοντες υγρούς και εύκαμπτους. Αν αυτό δεν συμβεί παρουσιάζονται μυϊκοί σπασμοί, μούδιασμα και σφίξιμο στα άκρα. Το ήπαρ συνεισφέρει στην λειτουργία του νευρικού συστήματος και αποθηκεύει συμπληρωματική ενέργεια. Αν κουραζόμαστε εύκολα, η ενέργεια του ήπατος είναι μειωμένη και χρειαζόμαστε ανάπαυση και καλό φαγητό.           
Όταν το ήπαρ λειτουργεί ισορροπημένα η πίεση του αίματος είναι κανονική, είμαστε ήρεμοι, έχουμε ισορροπημένα συναισθήματα, οι αποφάσεις μας είναι λογικές, έχουμε εύκαμπτο σώμα, δυνατή όραση, υγιή χώνεψη, κανονική περίοδο και στρατηγική σκέψη.              
Η ξινή γεύση και η οσμή των ούρων αντιστοιχούν στο ήπαρ το οποίο εκφράζεται προς τα έξω στα νύχια. Οι οπές που του αντιστοιχούν είναι τα μάτια. Τα δάκρυα είναι εκδήλωση της ενέργειας του ήπατος.           
Το αδύναμο ήπαρ κάνει τα νύχια εύθραυστα και χλωμά. Το αδύναμο δίκτυο του προκαλεί προβλήματα στην όραση, πόνο ή σπασμούς στα μάτια, αλλεργίες, φούσκωμα στην κοιλιά, ασταθή πίεση αίματος, ανώμαλη περίοδο, στειρότητα, αϋπνία, κατάθλιψη, κατάχρηση ναρκωτικών, πόνο στο στήθος, κράμπες, έλλειψη ενέργειας.             
Το ήπαρ ελέγχει τα επίπεδα του στρες στο σώμα. Διαχειρίζεται τον θυμό, το συναίσθημα που του αντιστοιχεί. Η κραυγή είναι η φωνητική του έκφραση. Όταν η ενέργεια του ήπατος εξαντλείται μας κυριεύει ο φόβος. Όταν η ενέργειά του είναι υπερβολική μας κυριεύει ο θυμός. Στην πρώτη περίπτωση στα όνειρά μας βλέπουμε μανιτάρια ή έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε ξαπλωμένοι κάτω από ένα δέντρο και δεν τολμούμε να σηκωθούμε. (Ni, 2008).           
Έτσι το ήπαρ παίζει σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση της πίεσης από το στρες. Αν τα συναισθήματά μας δεν βρίσκουν διέξοδο το ήπαρ γίνεται ευέξαπτο και εριστικό. Το να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αποτελεί καταστροφική συνήθεια διότι κάνει την ενέργεια (Qi) να λιμνάζει και με τον τρόπο αυτό το παραμικρό μας κάνει έξαλλους. Βαθμιαία το ήπαρ γίνεται πιο αδύναμο και η ροή αίματος και ενέργειας (Qi) δεν γίνεται ομαλά. Η οργή διατρέχει το σώμα χωρίς φραγμό και προκαλεί ημικρανίες, εξάψεις, κράμπες, έλκη, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.            
Όταν πλέον το δίκτυο του ήπατος υπερλειτουργεί εμποδίζεται η ροή του αίματος, προκαλούνται ενεργειακά μπλοκαρίσματα και λιμνάσματα που οδηγούν σε πόνους. Πονούν τα μάτια, υπάρχουν ημικρανίες, τα νύχια σπάζουν εύκολα, υπάρχει ισχιαλγία, περίοδοι με άφθονο αίμα, τραυματισμένοι τένοντες, μυϊκοί σπασμοί στο κεφάλι και το λαιμό, οξύς πόνος στο στήθος, υπέρταση, αυτοκαταστροφικές τάσεις.     Όπως οι ασβεστοποιημένοι σταλακτίτες μεγαλώνουν με τον χρόνο, έτσι και μια κύστη ή ένας όγκος μεγαλώνουν καθώς λιμνάζουν τα κύτταρα σε αυτά από την χρόνια οργή που δεν βρίσκει διέξοδο. Αυτή η χρόνια συσσώρευση οδηγεί στις καρδιακές προσβολές ή τον καρκίνο (Ting et al, 2009).Αν δεν βρούμε έναν θετικό τρόπο να διαχειριστούμε την οργή, το ήπαρ απορροφά το αρνητικό συναίσθημα αυτό και δεν λειτουργεί πλέον ομαλά. Το στρες και ο θυμός πρέπει να απελευθερωθούν πριν προκαλέσουν σοβαρές καταστάσεις.                
Τέλος, η χοληδόχος κύστη ανήκει στο δίκτυο του ήπατος. Βοηθά στην πέψη και τον μετασχηματισμό των θρεπτικών ουσιών.  Όταν διαταράσσεται η ενέργεια της χοληδόχου κύστεως ονειρευόμαστε ότι συμμετέχουμε σε μάχες ή ότι ανατέμνουμε το σώμα μας.           
Ως ασθένειες του δικτύου ήπατος- χοληδόχου κύστεως αναφέρονται: Η ανυπομονησία, οι εκρήξεις θυμού, οι διάφοροι πονοκέφαλοι, η ζαλάδα, το κοκκίνισμα του προσώπου και των ματιών, το γλαύκωμα η θολή όραση, ο πόνος και τα το πρήξιμο της κοιλιάς, η ναυτία, το ρέψιμο και τα μαλακά πλισέ νύχια ( Nι, 2008). 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top