H καρδιά

Εκτύπωση Συνταγής

17/5/2010  

Αποτελεί τον ανώτατο κυβερνήτη του σώματος μας, ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς άλλο ισάξιο του. Όταν το δίκτυο της καρδιάς είναι σε κατάσταση ισορροπίας, το αίμα εισάγεται στις αρτηρίες με ήρεμο ρυθμό . Η καρδιά που ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος σε σχέση με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ελέγχει την ικανότητά μας να ιδρώνουμε, μας βοηθά να παράγουμε την σωστή ποσότητα ιδρώτα. Το χρώμα του προσώπου μας είναι ροδαλό, ο σφυγμός μας κανονικός, το κυκλοφορικό μας είναι δυνατό, είμαστε λογικοί, μιλάμε ήρεμα, έχουμε χαρούμενη διάθεση και κοιμόμαστε γαλήνια. Όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι, όταν γελάμε ή ερωτευόμαστε εκφράζουμε συναισθήματα της καρδιάς, όπως η χαρά ή η αγάπη για τους άλλους. Όταν η κρίση μας συνδυάζεται με την χαρά και το πάθος, το δίκτυο της καρδιάς είναι ισορροπημένο και οι σχέσεις μας είναι στενές και έχουν νόημα (Ting et al., 2009).
Στην καρδιά κατοικεί το shen ή κατευθυντική ενέργεια, το πνεύμα μας ή η θεϊκή ενέργειά μας. Η σοφία μας βρίσκεται στο shen, την περιοχή μέσα μας η οποία μας οδηγεί να εκφράσουμε οικειότητα ή απόσταση από τους άλλους. Το shen μας καθιστά ικανούς να επιλέξουμε λογικά Όταν η ενέργεια στην σφαίρα της καρδιάς ανέρχεται, λειτουργεί ως ο νους. Όταν κατέρχεται σε άλλα όργανα του σώματός μας, λειτουργεί ως κέντρο ισορροπίας του οργανισμού μας. (Ni, 2008). Αν το ενεργειακό δίκτυο της καρδιάς είναι αδύναμο, τότε η θερμοκρασία του σώματος δεν ρυθμίζεται σωστά και είναι δυνατόν να υπερθερμανθούμε και να αφυδατωθούμε. Δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα, το shen γίνεται αδύναμο και χάνουμε την αίσθηση του προσωπικού ορίου και χώρου. Το αίμα κυκλοφορεί αργά προς τον εγκέφαλο, η κρίση μας είναι μπερδεμένη και κάνουμε λάθη. Χάνουμε την αντίληψη της σπουδαιότητας των πραγμάτων ή των γεγονότων, έχουμε άγχος και συναισθηματική σύγχυση. Η όψη μας είναι χλωμή, έχουμε ταχυκαρδία, υπόταση, νυκτερινές εφιδρώσεις, πόνο στο στήθος, κοντή αναπνοή, έλλειψη δημιουργικότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αϋπνίες, η γλώσσα μας έχει άνοιγμα κατά μήκος της μέσης της. Επίσης η μνήμη μας δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Το υπερβολικό στρες υπερθερμαίνει το ενεργειακό δίκτυο της καρδιάς με αποτέλεσμα να έχουμε ταραγμένες/ ανήσυχες σκέψεις, δερματικά προβλήματα, ανήσυχο ύπνο και διακυμάνσεις της πίεσης του αίματος ( Ting et al.,2009).
Aν δεν σας πιάνει ύπνος πιέστε με τον δείκτη για 30″ το σημείο μεταξύ των δυο φρυδιών. Η πικρή γεύση αντιστοιχεί στην σφαίρα της καρδιάς, το ζωηρό ερυθρό είναι το χρώμα της και η οσμή του καμένου είναι η αντίστοιχη οσμή. Ο ήχος “χα” ενεργοποιεί την καρδιά ( Ni, 2008). Αν η ενέργεια στην καρδιά έχει εξαντληθεί, στα όνειρά μας αποζητούμε τη φωτιά και αντικείμενα Yang. Ίσως στα όνειρά μας εμφανιστούν λόφοι στάχτης και γκρίζα βουνά. Το λεπτό έντερο έχει τις ίδιες αντιστοιχίες όπως και η σφαίρα της καρδιάς. Η βασική του λειτουργία είναι ο διαχωρισμός της καθαρής θρεπτικής ενέργειας από την ακάθαρτη και η μεταφορά της δεύτερης προς τα κάτω. Αν στο λεπτό έντερο υπάρχει σημαντική έλλειψη ενέργειας, ονειρευόμαστε λεωφόρους και πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Ασθένειες του δικτύου της καρδιάς και του λεπτού εντέρου έχουν συμπτώματα όπως φόβο, αϋπνία, γενικευμένη ανησυχία, ζαλάδα και λιποθυμίες, καρδιακά ρίγη, μουρμουρίσματα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίμα στα ούρα, κοιλιακός πόνος, μεγάλη λύπη, επώδυνη ούρηση, βραχνό και αδιάκοπο γέλιο (Ni, 2008). Όταν το δίκτυο της καρδιάς είναι σε υπερδιέγερση τότε στα όνειρά μας γελάμε εύκολα ή φοβόμαστε. Επίσης, βλέπουμε δυνατές πυρκαγιές.
Άλλα τέλος συμπτώματα ενός υπερδραστήριου δικτύου της καρδιάς είναι ο ανισόρροπος σφυγμός, τα σκουροκίτρινα ούρα, εκρηκτική ενέργεια, η υστερία, η αϋπνία, το ανάρμοστο γέλιο, η έντονα κόκκινη όψη, οι διαταραχές ομιλίας. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top