Κρέμα Καραμελέ σε φόρμα για τραπέζι

Εκτύπωση Συνταγής

Υλικά

1,5 lt γάλα full fat

7 αυγά

2 φιαλίδια βανίλια

1,5 ποτήρι νερού ζάχαρη για την κρέμα

1,5 ποτήρι νερού ζάχαρη για την καραμέλα 

Εκτέλεση

Κρέμα Καραμελέ για μεγάλη φόρμα της Σοφίας Περατικού (22–4‑2013)

Αγαπητές φίλες αυτήν τη συνταγή την είχα ζητήσει από καιρό στην Κα Σοφία Περατικού και είναι η καλύτερη συνταγή για κρέμα καραμελέ που υπάρχει με τέλειες αναλογίες υλικών για σίγουρη επιτυχία. Εύκολη και ότι καλύτερο για τραπέζι, πολύ δροσερή και πολύ καλοκαιρινή.

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι να καεί με προσοχή — να μην καεί πολύ, να πάρει ένα βαθύ καστανό χρώμα. Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε την καμένη ζάχαρη σε μία στρογγυλή φόρμα — καλό είναι να είναι από λευκοσίδηρο — και με γάντια που έχουμε φορέσει γυρνάμε τη φόρμα έτσι ώστε η ζάχαρη να μοιραστεί ομοιόμορφα στη φόρμα. Αφήνουμε τη φόρμα να κρυώσει εντελώς.

Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπωλ αρκετά μεγάλο για να χωρέσει και το γάλα και χτυπάμε τα αυγά με χτυπητήρι της κουζίνας με το χέρι. Βάζουμε τη βανίλια κατόπιν στα αυγά — όχι στο γάλα. Κατόπιν σιγά σιγά ρίχνουμε στο μίγμα αυγών και βανίλιας το γάλα χτυπώντας συνεχώς με το χτυπητήρι ώσπου να τελειώσει το γάλα. Μετά σουρώνουμε με σουρωτήρι το μείγμα ώστε να φύγουν τα σκληρά από τα ασπράδια και να γίνει λεία η κρέμα μας και ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Στη συνέχεια αδειάζουμε το σουρωμένο μείγμα στη φόρμα με τη ζάχαρη και βάζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί με νερό δηλαδή σε μπεν μαρί.

Ο φούρνος θα πρέπει να έχει θερμοκρασία max­i­mum 150°C. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το νερό δεν πρέπει να βράζει, γι΄ αυτό έχουμε ένα μπρίκι με κρύο νερό για να κρυώνουμε το νερό στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το μυστικό της επιτυχίας στην κρέμα καραμελέ είναι το αργό ψήσιμο. Θέλει τουλάχιστον 3 ώρες για να ψηθεί.

Καλή επιτυχία!

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top