Συμβουλές θηλασμού από μαμάδες

Εκτύπωση Συνταγής

Ο θηλασμός μπορεί να είναι μια υπέροχη ή μια τρομακτική εμπειρία για τις μαμάδες. Είναι ή πρώτη φορά που καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε καλές μαμάδες, που φροντίζουν το παiδί τους και η πρώτη φορά που και οι ίδιες αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε θηλαστικά. Στο μαιευτήριο όλοι έρχονται και αφού καμαρώσουν το υπέροχο μωρό σου σε ρωτάνε πως πήγε η γέννα, εάν έχεις γάλα, πόσο είναι, εάν του φτάνει και όλες αυτές οι ερωτήσεις σε αγχώνουν αφόρητα. Όντας μητέρα που πέρασε από όλο αυτό τον κυκεώνα των συναισθημάτων και αφού κατάφερα να θηλάσω το γιο μου για 14 μήνες  παρά τις ελάχιστες, δυσοίωνες, πρώτες σταγόνες γάλα, έχω να σας δώσω τις καλύτερες συμβουλές που με βοήθησαν να προσφέρω αυτή την κορυφαία εμπειρία στο παιδί μου και στον εαυτό μου. Ελπίζω αυτό το άρθρο να βοηθήσει πολλές από εσάς να θηλάσετε για πολύ καιρό το παιδί σας και πάνω απ’ όλα να το απολαύσετε. 

1. Πάρε την απόφαση ότι ΘΕΛΕΙΣ να θηλάσεις. Διάβασε βιβλία, μίλησε με το γιατρό σου, ψάξε στο inter­net και πάρε την συνειδητή απόφαση, ότι εσύ ΘΕΛΕΙΣ να θηλάσεις το παιδί σου. Εγώ δε θα σας απαριθμήσω τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του Θηλασμού, άλλωστε τα γνωρίζουμε όλες μας. Όλα ξεκινούν από το μυαλό και η αφετηρία για έναν μακροχρόνιο θηλασμό είναι η απόφαση σου, η θέληση σου να θηλάσεις. Δε θα θηλάσεις γιατί αυτό είναι το σωστό, γιατί η Καίτη θήλασε 1 χρόνο, γιατί ο άνδρας σου δεν αρρωσταίνει ποτέ αφού η πεθερά σου τον θήλαζε ασταμάτητα. Δε θα θηλάσεις για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο γιατί εσύ ΘΕΛΕΙΣ. 
2. Δημιούργησε στο δωμάτιο του παιδιού μία ζεστή γωνιά  θηλασμού — πριν να γεννήσεις. Βάλε στο δωμάτιο του παιδιού μία αναπαυτική πολυθρόνα όπου θα κάθεσαι να θηλάζεις το παιδί σου. Αγόρασε ένα μαξιλάρι θηλασμού (τύπου μισοφέγγαρο), που κάνει τον θηλασμό πολύ άνετο και για τους δυο σας. Βάλε ένα τραπεζάκι δίπλα στην πολυθρόνα όπου θα έχεις πάντα ένα ποτήρι & ένα μπουκάλι νερό, για να πίνεις όταν θηλάζεις ( θα διψάς πολύ). Αγόρασε ένα χαλαρωτικό cd για μωρά που θα το βάζεις να παίζει όποτε θηλάζεις. Άναψε το βράδυ ένα χαλαρωτικό λαμπάκι με ημίφως. Αγκάλιασε το παιδί σου με αγάπη, με διάθεση να του προσφέρεις και να μοιραστείς μαζί του το καλύτερο από τον εαυτό σου, με το πνεύμα μίας στιγμής ιερής και σπουδαίας και άφησε τη φύση να πάρει τον δρόμο της-όλα θα γίνουν μόνα τους. Σου εγγυώμαι θα το απολαύσεις όσο τίποτα άλλο. Αυτή θα είναι η δική σου η στιγμή με το πολύτιμο μωρό σου. Δώσε στη στιγμή αυτή τη σπουδαιότητα που της αξίζει και δημιούργησε ένα κλίμα χαλαρότητας, όπως θα έκανες στο πρώτο ραντεβού με έναν άνδρα που είσαι πολύ ερωτευμένη.
3. Μην αγχώνεσαι-αλλά μην το βάζεις κάτω. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το μητρικό γάλα είναι ότι καλύτερο για το παιδί σου και για τη μεταξύ σας σχέση. Το παιδί σου θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας λαμπερός — υγιής ενήλικας, είτε το θηλάσεις είτε όχι, και εσύ είσαι μία υπέροχη μαμά που κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το παιδί της. Ο μεγαλύτερος εχθρός του θηλασμού είναι το άγχος. Μην αγχώνεσαι για τα ml , εάν φτάνουν ή δεν φτάνουν, πόσο ήταν χθες και γιατί σήμερα είναι πιο λίγο. Γιατί το δεξί στήθος είναι πιο τεμπέλικο από το αριστερό.  Μη μπεις στο άγχος της ζυγαριάς! Τα ml δε μετρούν πόσο καλή ή κακή μητέρα είσαι, ούτε πόσο επαρκείς είσαι για το παιδί σου. Όλα αυτά που τώρα σε τυραννάνε είναι  ανησυχίες που σε λίγα χρόνια θα θυμάσαι και θα γελάς.  Εάν το γάλα σου δε φτάνει για να χτυπάει το παιδί σου τους 7ωρους συνεχόμενους ύπνους της Σοφούλας που πίνει γάλα σκόνη, μη στενοχωριέσαι. Συνέχισε την προσπάθεια. Θα χρειαστεί να θηλάζεις  το παιδί σου πολύ συχνά (σχεδόν κάθε 3 ώρες) ωσότου η ποσότητα γάλακτος που παράγει το σώμα σου να συντονιστεί με την ποσότητα που ζητάει το παιδί σου για να χορτάσει. Αυτό παίρνει χρόνο και προσπάθεια και πιστέψτε με δεν είναι θέμα οργανισμού & ποσότητας γάλακτος, γιατί καμία λεχώνα δε βγάζει από την αρχή 500 ml από το στήθος της, όσο παραγωγικό και αν είναι. Ο θηλασμός είναι μία μάχη που δίνεται για όλες μας σταγόνα- σταγόνα. Στην περίπτωση απόγνωσης μη φρικάρετε, εάν δεν έχετε γάλα για ένα γεύμα θηλάστε το μωρό σας με όσο γάλα έχετε και δώστε του πολύ ωραία ένα μπουκάλι με γάλα σκόνη για να χορτάσει το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί σας θα κοιμηθεί για πολύ παραπάνω ώρες από ότι με το θηλασμό. Εκεί είναι που δεν πρέπει να το βάλετε κάτω και να πάρετε ένα θήλαστρο να βγάλετε το γάλα από το στήθος σας την ώρα που κανονικά θα θηλάζατε το παιδί σας. Γιατί το κλειδί στο θηλασμό, όπως είπαμε είναι να συντονιστούν η παραγωγή με την ζήτηση. Έτσι όποτε δίνετε σκόνη στο παιδί σας, μην ξεχνάτε να βγάζετε με θήλαστρο το γάλα σας  για  να μην αφήνετε το σώμα σας να μην αντιληφθεί την ανεπάρκεια του στην ζήτηση. Κατόπιν όταν είναι η ώρα για το επόμενο γεύμα θα θηλάσετε το παιδί σας με όσο γάλα έχετε και επιτόπου θα του δώσετε με μπιμπερό το γάλα που βγάλατε με το θήλαστρο όσο κοιμόταν για να χορτάσει. Με αυτό το σύστημα και την επιμονή μιας μητέρας που ΘΕΛΕΙ θα καταφέρετε να θηλάσετε το παιδί σας για όσο καιρό θέλετε και σιγά-σιγά θα δείτε πόσο εύκολα  θα φτιάξετε στην κατάψυξή σας ένα στοκ με δικά σας γεύματα για το παιδί σας. Το μόνο επικίνδυνο σε αυτή την περίπτωση είναι να μην βγάλετε εσείς γάλα με τι θήλαστρο όσο κοιμάται το μωρό ‚αφού του δώσετε γάλα σκόνη και έτσι το στήθος σας θα πάρει το σήμα ότι  το γάλα που παράγει είναι επαρκές για το παιδί σας και θα συνεχίσει να παράγει γάλα στα ίδια επίπεδα. Λοιπόν, προσοχή στο μπουκάλι! 
4. Επένδυσε στην ενοικίαση ενός καλού θήλαστρου από το μαιευτήριο. Στα μαιευτήρια έρχονται ιατρικοί επισκέπτες που ενοικιάζουν  με το μήνα φανταστικά θήλαστρα για να βγάζετε το γάλα.  Παρακαλώ επενδύστε σε αυτήν την ενοικίαση, γιατί αυτά τα θήλαστρα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του εμπορίου. Ρουφάνε πάρα πολύ καλά (καλύτερα και από το μωρό σας) και σας βοηθούν να φτιάξετε γρήγορα μία επαρκή παραγωγή γάλακτος για το μωρό. Όποτε βλέπετε ότι το στήθος σας τεμπελιάζει, βγάλτε το θήλαστρο σας και την επόμενη μέρα θα έχετε αρκετό γάλα για το παιδί σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε πολύ σύντομα να φτιάξετε στην κατάψυξη σας ένα εντυπωσιακό στοκ από δικό σας γάλα, έτσι ώστε να μπορείτε να βγαίνετε, και να επιστρέψετε στην εργασία σας χωρίς να κόψετε το θηλασμό 
5. Αγόρασε θηλές από σιλικόνη-πριν το μαιευτήριο. Τις πρώτες μέρες του θηλασμού, οι θηλές τραυματίζονται από την υπερδιέγερση και πονάνε. Προτείνω σε όλες σας να αγοράσετε τις θηλές θηλασμού της CHICCO ( είναι φανταστικές)  για να αποφύγετε τους τραυματισμούς και τους πόνους στις θηλές σας. Είναι διάφανες θηλές από σιλικόνη που τις βάζετε πάνω από την θηλή σας και θηλάζετε χωρίς να ταλαιπωρείτε τις θηλές σας. Μετά από περίπου 10- 15 ημέρες θηλασμού με τις θηλές σιλικόνης, οι θηλές σας θα έχουν σκληρύνει φυσικά και αβίαστα  και θα μπορείτε να θηλάζετε χωρίς κανένα πόνο ή ενόχληση χωρίς τις θηλές σιλικόνης. 
6. Πιες πολλά υγρά-Σούπες, Νερό, Χαμομήλι, και τσάι από Μάραθο. Η γνωστή σούπα της μαμάς, όντως βοηθάει. Όπως βοηθάνε και όλα τα υγρά. Πιες πολύ νερό, χαμομήλι που είναι καταπραϋντικό και θα βοηθήσει και το παιδί σου να μην έχει κολικούς και χυμούς. Επίσης βοηθάει πάρα πολύ στην αύξηση της ποσότητας του γάλακτος το τσάι από μάραθο.
7. Πριν το θηλασμό κάνε ζεστό ντους — Αυξάνει το γάλα. Πριν το θηλασμό μπες στο ντους και πάρε το τηλέφωνο του ντους και με κυκλικές κινήσεις ρίξε ζεστό νερό γύρω από το στήθος σου. Σε 5 λεπτά το στήθος σου θα έχει γεμίσει με γάλα, τόσο που θα το δεις να στάζει από μόνο του. 
8. Κατέρριψε τους μύθους. Το στήθος σου δε θα πέσει, και ο άντρας σου δε θα σταματήσει να σε βλέπει σεξουαλικά λόγω του θηλασμού. Είναι μια εμπειρία μοναδική για αυτόν όσο και για εσένα. Θα το δεις στα μάτια του, με πόση περηφάνια θα σας χαζεύει όταν θα θηλάζετε. 
9. Χαμογέλα και ευχαριστήσου το. Είσαι τόσο τυχερή που είσαι μητέρα, σου εύχομαι να απολαύσεις κάθε στιγμή. 
Καλή επιτυχία!  

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top