Υλικά
Για τα μελομακάρονα
1 κιλό Αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. Κανέλα
1 κ.γ. Γαρύφαλλο
1 Πορτοκάλι (ξύσμα)
1/2 Λεμόνι (ξύσμα)
1 κ.γ. Σόδα μαγειρική
200 γρ. Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
500 ml. ARISTON, REON — ΡΕΥΣΤΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ BOYTYΡΟΥ
Υλικά για το σιρόπι
500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. Μέλι
500 γρ. Νερό
1 Ξυλάκι κανέλας
1/2 Πορτοκάλι (ξύσμα)
1/2 Λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Παρουσιάστηκε στις 15.12.2023 στην εκπομπή BREAKFAST@STAR με την Ελένη Χατζίδου, τον Ετεοκλή Παύλου και chef τον Σταύρο Βαρθαλίτη
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
- Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
- Προσθέτουμε το ARISTON, REON Ρευστά Φυτικά Έλαια με άρωμα Βουτύρου και ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα 30 γρ. και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Σχηματίζουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο με το πιρούνι.
- Ψήνουμε για περίπου 20–25 λεπτά.
- • Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, για περίπου 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4–5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει η βράση.
- Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα, από κάθε πλευρά. Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
- Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα, τα μελώνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
