Αντιγήρανση

Εκτύπωση Συνταγής
29/04/2008  

Η νιότη δεν είναι μια χρονολογική ηλικία. Είναι η καλή υγεία και η αισιοδοξία. Σήμερα θα έπρεπε να ζούμε 25 χρόνια πάνω από το προσδόκιμο όριο ζωής! Όμως αφύσικες τροφές, σκληρές χημικές και ρυπογόνες ουσίες, το ασταμάτητο στρες προκαλούν χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις. Έτσι οι περισσότεροι «υπερήλικες» υποφέρουν από αυτές, δεν ασκούνται και δεν σκέπτονται θετικά. Πως άραγε είναι η μνήμη σας, το δέρμα σας, η καρδιά σας, τα οστά σας, οι αρθρώσεις σας, το ανοσοποιητικό σύστημά σας, 
ο μεταβολισμός σας, το ενδοκρινικό σύστημά σας, η σεξουαλική ζωή σας; Η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων αχρείαστων φαρμάκων επιβαρύνει το πεπτικό σας σύστημα που δεν απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και δέχεται επίθεση από αναρίθμητες ελεύθερες ρίζες *. Η υπερόξινη διατροφή με πολύ αλκοόλ, πολλή ζάχαρη, πολλά γλυκά, πολύ επιτραπέζιο αλάτι, πολλή ζωική πρωτεΐνη, πολλά ανθρακούχα, πολλή μαγιά επηρεάζει το αίμα, προκαλεί αλλεργίες και φθορά από πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες. 

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ή τροφών που γρήγορα μετατρέπονται σε ζάχαρη στο αίμα επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την ελαστικότητα των ιστών (Page, 2001). Ο υπερβολικός αριθμός ελευθέρων ριζών κάνει 
το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει τους ιστούς του! Η αντιγηραντική διατροφή είναι χαμηλή σε θερμίδες αλλά υψηλή σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Άρα χρειαζόμαστε διατροφή υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή φυτοφάρμακα. Στην αντιγήρανση οι τροφές πλούσιες σε ένζυμα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα, τον μεταβολισμό και την αντιοξείδωση. Όμως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η πολυφαρμακία, τα φυτοφάρμακα, το παραμαγειρεμένο φαγητό, τα υπερεπεξεργασμένα «τρόφιμα», το ψήσιμο σε φούρνους μικροκυμάτων, η κατανάλωση αποκλειστικά κονσερβοποιημένων τροφών μας στερούν τα ένζυμα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να χωνέψουμε τις τροφές και κουράζει το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα (Page. 2001). Δεν ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι το νερό αφού το σώμα μας είναι 70% νερό. Βρίσκουμε το πιο καθαρό νερό και πίνουμε ένα ποτήρι κάθε δυο ώρες. Έτσι οι τοξίνες απομακρύνονται από τον οργανισμό μας. Προπονηθείτε γι΄ αυτό και το σώμα σας θα το ζητά από εσάς.Η γήρανση ατονεί τον μηχανισμό δίψας άρα το νερό είναι αντιγηραντικό. Ο ύπνος που αρχίζει στις 10:00 με 11:00 το βράδυ είναι αντιγηραντικός αφού ανανεώνει τις ορμόνες και μας διατηρεί σε εξαιρετική φόρμα. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε το βραδινό τους αυτές τις ώρες ή ακόμα πιο αργά μετά τα μεσάνυκτα όταν το σώμα δεν είναι κατασκευασμένο να προσλαμβάνει τροφή αλλά να την απορροφά (Moritz, 2005). Οι ίνες των ανεπεξέργαστων τροφών π.χ. λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, πλήρων δημητριακών βοηθούν την αποβολή των τοξινών και της χοληστερόλης από το σώμα υποστηρίζοντας την αντιγήρανση (Wright, 2008).Η υγιής περίσταλση του παχέος εντέρου βοηθά στην διατήρηση σταθερού ρυθμού κενώσεων για την εξάλειψη των ασθενειών που προέρχονται από την τοξίνωση των εντέρων. Οι φυτοχημικές ενώσεις στις τροφές της φύσης μας βοηθούν ώστε να είμαστε σε καλή κατάσταση όταν γερνάμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι φυτοφάγοι ζουν περισσότερο (Kou­men­takis, 2006).

* Ελεύθερες ρίζες: Ασταθή μόρια ( σχηματίζονται ως υποπροϊόντα των φυσικών λειτουργιών του σώματος), τα οποία μπορούν να βλάψουν κύτταρα και να προξενήσουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.

** Σημείωση : Εάν έχετε πρόβλημα υγείας, εγκυμονείτε ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε την διατροφή σας. 

Share

Μοιράσου την συνταγή
Scroll to Top